Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt tarafından hazırlanan “Bu Resim Ne Anlatıyor?” serisinin üçüncü kitabı olan Bu resim ne anlatıyor? Günlük Hayat, ağırlıklı olarak 17. ve 18. yüzyıldan seçilmiş 131 resim üzerinden okurlarını, ev içlerindeki sıradan hayatlarla, sokak satıcıları ve çeşitli meslek insanlarıyla (avukatlar, maliyeciler, tefeciler, doktorlar, simyacılar, terziler), düğün-dernek eğlencelerle ve her türlü “sıradanlıklar”la buluşturuyor. Yapıldıkları dönemin eğilimlerini ve düşünsel yapısını yansıtan resimlerdeki bir dizi imgeyi ve gizli ayrıntıları çözümlemeyi, ayrıntılarda gizli olanları bulmayı amaçlayan kitapta, terimlerin daha iyi kavranmasını kolaylaştırmak için hazırlanmış bir de sözlük bulunuyor.

GİRİŞ
Ev Halleri
Yeni Tarzlar, Yeni Alışkanlıklar
Pazar Yerleri
Yemek Hazırlıkları: Mutfaklar
Yenilip İçilenler: Öğünler
Para Pul, Adalet Meseleleri: Hukukçular, Maliyeciler, Tefeciler
Kumaşa Şekil Verenler: Terziler
Şifa Veren mi, Şarlatan mı? Doktorlar ve Simyacılar
Satılık Aşklar: Genelevler
Bul Karayı Al Parayı: Sokak Eğlenceleri ve Şans Oyunları
Eğlenceli Zamanlar: Konserler ve Düğünler
Resmin Resmi: Sanatı Satın Alanlar
SÖZLÜK
KAYNAKÇA
GENEL DİZİN
SANATÇILAR DİZİNİ
MÜZELER DİZİNİ

_

Emine Önel Kurt

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Bölümü’nde 1996 yılında yüksek lisansını, İstanbul Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü’nde 2002 yılında doktorasını tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Arredamento Mimarlık Dergisi’nde sürdürdüğü Yazı İşleri Sorumluluğu görevinin ardından 1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Bölümü’nde çalışmaya başladı. Halen aynı fakültenin Sanat Yönetimi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Sanat Yönetimi Lisans ve Müzecilik Yüksek Lisans programlarında Uygarlık Tarihi, Avrupa Sanatı Tarihi, Çağdaş Türk Sanatı, Sanat Yönetimi ve Küratoryal Pratikler alanlarında dersler veriyor. Çeşitli dergilerde yayınlanmış sanat yazıları bulunuyor. 2013 yılından bu yana Toplumsal Tarih dergisinde Avrupa resim tarihi üzerine yazıları yayınlanıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’nın Bu Resim Ne Anlatıyor? başlıklı dizisinde editörlük yapıyor.


Zerrin İren Boynudelik

ODTÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümü, Felsefe Programı’nda ve MSGSÜ Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinde Lisans, İTÜ Mimarlık Fakültesi Sanat Tarihi Programı’nda Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini tamamladı. 1982-1987 yılları arasında yayıncılık ve film yapım şirketlerinde, 1991-1994 yıllarında İBB Atatürk Kitaplığı’nda çalıştı. 1993-1998 yıllarında MSGSÜ’nde ders verdi. 1998-2014 yıllarında YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Adatepe Taşmektep ve Adatepe Zeytinyağı Müzesi kurucuları arasında yer aldı. Çeşitli dergilerde yayınlanmış güncel sanat yazılarının yanı sıra, 2011 yılında Mahmut Boynudelik’le birlikte hazırladığı Zeytinin Renkleri: Sanat Tarihinde Zeytin İmgesi kitabı Umur Yayınları tarafından, Bu Resim Ne Anlatıyor: İkonografi kitabı 2016 yılında, Bu Resim Ne Anlatıyor: Mitoloji kitabı 2017 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı. 2012 Ağustos sayısından bu yana Toplumsal Tarih dergisinde Avrupa Resim Tarihi üzerine yazıları yayınlanıyor.