İstanbul Asliye Hukuk Mahkemelerinde Yargılama Süreci: Taraflar, Davalar ve İşleyiş
Hukuk yargılamasının aktörlerini, taraflarını ve süreçlerini anlamaya dönük bir çalışmanın bulgu ve sonuçlarına yer verilen kitapta, “Asliye hukuk mahkemelerinden en çok kimler yararlanır”, “en uzun süren davalar hangileridir”, “gecikmelerden sorumlu taraflar kimlerdir”, “tarafların yüzde kaçının avukatı vardır” gibi sorulara yanıt aranarak sorunların tespiti yapılıyor ve çözüm önerileri sıralanıyor. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2000-2001 yılları arasındaki 400 dava dosyasının incelendiği çalışma için, Ağustos 2006-Şubat 2007 arasında 20 hakimle mülakat da yapılmış.
BİRİNCİ BÖLÜM Giriş
İKİNCİ BÖLÜM Hukuk Davalarında Usul: Kısa Bir Özet
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Araştırmanın Amacı ve Yöntemi
Dava Dosyaları
Örneklem Seçimi
Veri Toplama
Mülakatlar
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Sonuçlar
Dava Dosyaları
Mahkemelerde Görülen Dava Tipleri
Taraflar
Taraf Tipleri ve Kombinasyonlar›
Gerçek Kişilerin Cinsiyeti
Avukatla Temsil
Harçlar
Duruşma Öncesi Süreç
Taraflar ve Mahkemeler Arasında Duruşma Öncesi İletişim
Tensip Tutanağı
Duruşmalar
Duruşma Sayısı
Ara Kararlar ve Duruşmalar Arasında Gerçekleşmeleri
Tanıklar
Üçüncü Şahıslardan Bilgi İstenmesine Dair Yazılı Talepler
Bilirkişi Raporları
Farklı Bir Mahkemeden veya Savcılıktan Dosya İstenmesi
Taraflarca Yapılan Ödemeler
Taraflarca Delil Sunulması
Nihai Karar/Hüküm
Davanın İşlem Görme Süresi
Davanın Sonucu
Temyiz
Mülakatlar
BEŞİNCİ BÖLÜM Sonuç
Ekler
Ek 1: İstanbul Avrupa Yakası Mahkemelerinde İşyükü
Ek 2: Dosya İnceleme Formu
Ek 3: Hâkim Mülâkat Formu
Galma Jahic
Galma Jahic Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden 1997 yılında mezun oldu. Psikoloji yüksek lisansını aynı üniversiteden 1999 yılında aldı. Newark, New Jersey Rutgers Üniversitesi’nden Ceza Adaleti konusunda bir başka yüksek lisans derecesi elde etti. Halen aynı üniversitede doktora öğrencisidir. 2004 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde çalışmaya başladı ve mahkemeler, ceza usulü ve bunlara yönelik kamuoyu güvenine ilişkin birçok araştırmada yer aldı ve 2005 Uluslararası Suç Mağduriyeti Araştırması’nın Türkiye ayağını yürütenlerden biri oldu. Jahic aynı zamanda geçmiş dönemlerde Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı – Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi ve Uluslararası Göç Örgütü ile de çalıştı.
İdil Elveriş
1996 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Hukuk Yüksek Lisans derecesini 1998 yılında Tulane Üniversitesi’nden aldı. Avukat ve hukuk danışmanı olarak New York, Kosova, Britanya ve İstanbul’da çalıştı. 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne katılarak, Türkiye’de hukuk kliniklerinin öncülüğünü yaptı. İlgi alanları arasında adalete erişim, hukuk ve siyaset, arabuluculuk, yargı ve mahkemeler yer almaktadır. 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi doktora programını bitiren Elveriş, halen aynı üniversitede Hukuk Fakültesi bünyesinde Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır. Şimdiye kadar birçok dergi ve derleme eserde makale ve bölüm kaleme almıştır. Yayınlanmış eserleri arasında Türkiye’de Adli Yardım Karşılaştırmalı İnceleme ve Politikalar; İstanbul Asliye Hukuk Mahkemelerinde Yargılama Süreci: Taraflar, Davalar ve İşleyiş; Adliye Gözlemleri, İstanbul Mahkemeleri: Fiziksel Şartlar, Duruşmalar ve Gecikmeler; Adalet Barometresi, Vatandaşların Mahkemeler Hakkındaki Görüşleri ve Değerlendirmeleri ve Mahkemede Tek Başına: İstanbul Mahkemelerinde Müdafiliğin Erişilebilirliği ve Etkisi bulunmaktadır.
Seda Kalem
Seda Kalem 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. New School Üniversitesi, New York’ta başladığı Sosyoloji yüksek lisans programından 2003 yılında mezun oldu. Aynı yıl başladığı doktora çalışmalarında halen tez yazma aşamasındadır. 2004 yılından itibaren Uzman araştırmacı olarak çalışmakta olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde adalete erişim üzerine çeşitli projelerde proje yürütücülüğü ve araştırmacı olarak görev almaktadır. Kalem özellikle hukuk ve toplum çalışmaları ve hukuk sosyolojisi alanları üzerine çalışmakta, bu alanların içerisinde mahkemeler ve adalet tanımı konularıyla ilgilenmektedir.