İlhan Tekeli ile Setim İlkin Türk sosyal bilimler dünyasının en tanınmış isimleri. Uzun yıllardır çok sayıda kitap ve makaleyi birlikte yazarak, belki de dünyada benzerine fazla rastlanmayan bir bilimsel dayanışma ve ortak çalışma içinde olan bu iki bilim insanının, değişik dergilerde yayımlanmış ve ulaşılması kolay olmayan çalışmalarını, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları ilk kez biraraya getirerek kitaplaştırıyor. Cumhuriyetin Harcı adı altında üç ciltte toplanan yazılar belirli bir bütünlük oluşturuyor. Yazarların da ifade ettiği gibi bu yazılar, bir yandan az bilinen tarihi belgeleri tarih yazımının gündemine getirirken, diğer yandan ele alınan konulan, toplumun geçirdiği değişimi açıklayan kuramsal bir çerçeve içine oturtma kaygısını da taşıyor. Türkiye’nin 1839’dan günümüze kadar uzanan modernite projesini, yaşanan toplumsal olay ve olguları niteleyerek, kendi içinde, “utangaç modernite projesi” (1839-1923), “köktenci modernite projesi” (1923-1950), “popülist modernite projesi” (1950-1980) ve “modernite projesinin aşınması” (1980 ve sonrası) biçiminde adlandıran yazarlar; bu birinci kitapta Köktenci Modernitenin Doğuşu adı altında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu toplumsal süreci ele alan yazıları bir araya getiriyor._x000D_
_x000D_

_

İlhan Tekeli

11 Kasım 1937’de İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu (1960). 1970’den bu yana Ortadoğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlamacılığı Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmakta olan Tekeli, uzun yıllar kuruculuğunu yaptığı Tarih Vakfı’nın da başkanlığını yürüttü. World Academy for Local Government and Democracy (Yerel Yönetim ve Demokrasi için Dünya Akademisi)’de Yürütme Kurulu’nun kurucusu ve üyesi olan İlhan Tekeli 1994’de Mustafa Parlar Bilim Ödülü’nü kazandı ve 1995’te Türkiye Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. Tekeli’nin elliden fazla kitabı, dörtyüzü aşkın makalesi bulunmaktadır.


Selim İlkin

10 Ağustos 1939’da Ankara’da doğan Selim İlkin, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. İnönü Vakfı’nda da görev yapan İlkin, iktisat tarihi, uluslararası iktisat, Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri alanlarında çalışmalar yaptı, değişik akademik dergilerde makaleler yayınladı. Selim İlkin’in, İlhan Tekeli ile birlikte hazırladıkları 14 ortak kitabı bulunmaktadır. İlkin’in Tekeli ile ortak çalışmalarından biri 1989 Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü’nü almıştır.