Hegel Estetiği ve Edebiyat Kuramı 2
Onur Bile Kula, Hegel’in yirmi ciltlik toplu yapıtlarını inceleyerek hazırladığı estetik ve edebiyat kuramı çalışmasının bu ikinci cildinde “sanat güzeli veya ideal” kavramına odaklanıyor. Sanatsal/ yazınsal yaratımda tikellik ve genellik ilişkisi nedir? İdeal tikel biçimlere doğru nasıl dönüşür? Sanat biçimleri nasıl ayrışır? Sanat ve devrim arasındaki ilişki nedir? Sanat devrimci midir? Bu ve benzeri sorulara odaklanan Onur Bilge Kula, Hegel’in yapıtlarından bu soruların cevaplarını çıkararak Hegel’in kuramsal olarak geliştirmediği edebiyat kavramını açıklığa kavuşturuyor. Edebiyatın temel özelliklerini tartışarak sonlandırdığı bu ikinci ciltte, edebiyatın içseli en fazla duyumlayarak dışsala dönüştürebilen tinsel bir sanat olduğu sonucuna varıyor.
Onur Bilge Kula
Prof. Dr. Onur Bilge Kula 1954 yılında Kayseri’de doğdu, liseyi aynı kentte bitirdi. 1972-74 yılları arasında Berlin Teknik Üniversitesi’nde maden mühendisliği öğrenimi gördü, öğrenimini yarıda bırakıp Türkiye’ye döndü. 1974-78 arasında Ankara Üniversitesi DTCF’nde Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1979-83 arasında Berlin Özgür Üniversitesi’nde Kültürlerarası Eğitim bölümünü bitirip aynı bölümde “Almanya’da Türk Göçmen İşçi Kültürünün Eğitsel İşlevi” konusundaki doktora çalışmasını 1986’da tamamladı.
1986-93 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yaptı. 1993’te yeni kurulan Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde profesör oldu. 1993-2000 yılları arasında aynı fakültenin kurucu dekanlığı görevini yürüttü. 2003’ten bu yana Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde görev yapmaktadır. Edebiyat kuramı, kültürel kimlik, Batı kültüründe oryantalizm ve Türk imgesi başlıca araştırma alanlarıdır. Anılan konularda yüzlerce makalesi ve çok sayıda kitabı bulunmaktadır.