Bu kitap açık kaynak olarak yayınlanmaktadır.

Okumak için Tıklayınız.

 

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Erder Refah Toplumunda Getto adlı eserinde, mekansal ayrışmanın dışlanma ve içe kapanma süreçlerini nasıl doğurduğunu inceliyor. Erder araştırmasında, bir refah toplumu olan İsveç’te özellikle Türklerin yaşadığı özgün bir getto alanını incelerken aynı zamanda getto sorununun çeşitli boyutlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Erder’in kavramın doğru kullanılmasından, dikkatli genellemeler yapılmasına dair uyarıları konunun daha sağlıklı tartışılması için zemin yaratıyor. İsveç
toplumunda ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele girişimlerinin ve bu çabaların aksayan yönlerinin analizi, başka ülkelerdeki gelişmelere dair değerlendirmeler için okurun ufkunu genişletiyor. Refah Toplumunda Getto, derinlikli kuramsal çerçeveye dayanan bir alan araştırmasının, ne denli kalıcı ve zenginleştirici olduğunu gösteren bir kitap olarak göç literatüründe haklı yerini alıyor.

“Yazar, uluslararası göç, bu sürecin değişen özgüllüğü, göçmenlerin sosyal statüsü hakkında dengeli bir kuramsal değerlendirme yaptığı gibi, kentleşme ve segregasyon üzerine eksiksiz bir inceleme de sunuyor. Ayrıca, Stockholm’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir yerleşim birimi olan Rinkeby’de yaptığı ampirik saha çalışmasının sonuçlarını da aktarıyor … Bu kitap, gettoda hayatın aileler arası ilişkilerde değişime katkıda bulunmakla birlikte, toplumsal bütünleşme önünde büyük bir engel oluşturduğunu göstermektedir. Dolayısıyla kitap, Türk göç literatüründe kilometre taşıdır. Bilimsel niteliği, nesne/fiği ve akademik üslubu kesinlikle övgüye değer.”
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat

_

Sema Erder

1946 yılında doğan Sema Erder, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde iktisat, Hacettepe Üniversitesi’nde demografi eğitimi gördü. Bir süre kent planlamasıyla ilgili kurumlarda araştırmacı olarak çalıştı, şehircilik ve şehir sosyolojisi konularına ilgi duydu ve Marmara Üniversitesi’ne girerek şehircilik dersleri vermeye başladı. Stockholm Üniversitesi’nde lisansüstü eğitim gören Sema Erder, aynı dönemde, Mübeccel B. Kıray yönetiminde sürdürdüğü “Getto” konulu doktora teziyle 1985’te Marmara Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Yerel politika, gecekondulular, çocuk göçü ve çıraklık, kentsel gerilim gibi konularda çok sayıda alan araştırması yapan Sema Erder, İstanbul’a Bir Kent Kondu: Ümraniye adlı kitabıyla (İletişim Yayınları, 1996) 1996 yılında Sedat Semavi Sosyal Bilimler Ödülü’nü aldı. Yayınlanmış diğer eserleri şunlardır: Refah Toplumunda Getto ve Türkler (Teknografik Matbaacılık, 1986), Geleneksel Çıraklıktan Çocuk Emeğine: Bir Alan Araştırması (K. Lordoğlu ile birlikte – Friedrich Ebert Vakfı, 1992), Kentsel Gerilim ve Enformel İlişkiağları (UM:ag Yayınları, 1997), Irregular Migration and Trafficking in Women: The Case of Turkey (Selmin Kaşka ile birlikte – International Organization of Migration, 2003), Refah Toplumunda Getto (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2006), Türkiye’de Yerel Politikanın Yükselişi (Nihal İncioğlu ile birlikte – İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2008). Son dönemlerde iskan kurumunun değişimini ve yerleşme politikalarına etkilerini araştırmakta olan yazar, halen Mimar Sinan ve Marmara Üniversitelerinde ders vermektedir.