Şiddetsiz Birey, Aile ve Toplum: Ruh Sağlığı Alanında Şiddetsizlik Odaklı Yaklaşım ve Uygulamalar
Bu kitap açık erişim olarak yayınlanmaktadır.
Şiddetin küresel ölçekte ve Türkiye’de yaygın bir insan hakkı ihlali olduğu bir çağda, ruh sağlığı çalışanları bu şiddetin bireylerin, ailelerin ve toplumun üzerindeki derin etkisiyle sıkça karşılaşıyor. Bu bağlamda bu kitap, ruh sağlığı çalışanları olarak şiddetle mücadele ve şiddetsizliğin tesisi konusunda birlikte düşünme ihtiyacının bir ürünü olarak ortaya çıktı.
Kitabın birinci kısmı, psikoterapi bağlamında şiddeti ele alıyor. Seans odalarında şiddeti ve şiddetsizliği psikodinamik, zihinselleştirme odaklı ve gelişimsel perspektiflerden inceliyor. Ayrıca, feminist ve kesişimsellik odaklı yaklaşımların yanı sıra, psikoterapistlerin yasal sorumluluklarına dair bilgiler de içeriyor. Kitabın ikinci kısmı, şiddeti önleme konusunda yol gösterici uygulama örnekleri sunuyor. Ebeveyn eğitimi ve destek çalışmaları, genç yetişkinlere yönelik eğitim programları, şiddetsizliğin inşasında yaratıcı yaklaşımlar ve kurumlarda şiddetsizlik kültürü gibi konuları ele alıyor.
Bu kitabın ruh sağlığı alanlarında çalışanlar olarak hepimize hem yol gösterici bir başlangıç noktası olmasını hem de bu yolda yalnız olmadığımızı hissettirmesini umuyoruz.
Şekil ve Tablo Listesi
Yazarlar
Önsöz
Pınar Uyan Semerci
Giriş
BİRİNCİ KISIM Psikoterapi Bağlamında şiddetle Çalışmak
1 Şiddete ve Şiddetsizliğe Psikodinamik Yaklaşım
Alev Çavdar
2 Zihinselleştirme Perspektifinde Şiddetin Gelişimsel Temelleri
Sibel Halfon
3 Şiddetin Gelişimsel Boyutu ve Çocuk Psikoterapisinde Şiddetle Çalışmak
Elif Akdağ Göçek
4 Yakın İlişkide Şiddetle Mücadelede Psikolojik Çalışma: Feminist Yaklaşımlar
Büşra Yalçınöz Uçan, Anıl Özge Üstünel
5 Kesişimsellik ve Sosyal Adalet Çerçevesinden Şiddet
Buket Kılıçer, Fatma Arıcı-Şahin
6 Psikoterapide Şiddetle Çalışmanın Adli Boyutu
Özlem Bugur Özdemir
İKİNCİ KISIM Şiddetsizlik Odaklı Önleyici Ruh Sağlığı Çalışmaları
7 Şiddetsiz Aile İçin Ebeveyn Farkındalık ve Destek Grupları
Yudum Söylemez
8 Şiddetsiz Erkek Yetiştirmek: Ebeveynlere Yönelik Grup Çalışması
Rüştü Emre Aksoy, Begüm Efeoğlu
9 Türkiye’de Flört Şiddetini Önleme Çalışmaları: Genç Yetişkinlere Yönelik Bir Uygulama Örneği
Anıl Özge Üstünel
10 Kurumlarda Cinsel Şiddeti Önleme: Üniversitelerde Cinsel Tacizi ve Saldırıyı Önleme Birimi (CTSÖB) Çalışmaları
Tuğçe Çetin Ertekin
11 Şiddetsiz Erkeklik: Erkekleri Cinsiyet Eşitliği Projelerine Dahil Etmek Mümkün Mü?
Gülden Sayılan, Selin Akyüz, Oğuz Can Ok, Nurseli Yeşim Sünbüloğlu, Çimen Günay-Erkol
12 Şiddeti Önlemede Yaratıcılık ve Yaratıcı Müdahaleler
Zeynep Maçkalı
13 Toplumsal Şiddete Maruz Kalmış Gruplarla Çalışan Ruh Sağlığı Profesyonelleri İçin Bir Çalışma Modeli
Şafak Ebru Toksoy
14 İş Hayatında Şiddetsizlik: Örgütlerde Şiddeti Fark Etme ve Önleme
İdil Işık
SONUÇ
Dizin
Alev Çavdar
Anıl Özge Üstünel
Begüm Efeoğlu
Buket Kılıçer
Büşra Yalçınöz Uçan
Çimen Günay-Erkol
Elif Akdağ Göçek
Psikoloji lisans ve klinik psikoloji yüksek lisans eğitimlerini Boğaziçi Üniversitesi’nde, okul ve çocuk klinik psikolojisi alanındaki doktorasını ise Toronto Üniversitesi’nde (University of Toronto) tamamlamıştır. 2013’ten beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans, Çocuk-Ergen Programı altdal direktörüdür. 1992-1998 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Bölümü’nde psikolog olarak çalışmıştır. 2007-2012 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmıştır. Ayrıca Toronto (Kanada) Psikanalitik Topluluğu ve Enstitüsü (Toronto Psychoanalytic Society & Institute), Bebek Ruh Sağlığı Eğitim Programı’nda 2016-2018 yılları arasında danışmanlık yapmıştır. Türkiye Bebek Ruh Sağlığı Derneği’ndeki başkanlık görevini halen sürdürmektedir. Gerek klinik gerekse klinik olmayan gruplarda annelerin çocuklarını anlama kapasiteleri ve duygusal ulaşılabilirlikleri konusunda bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiş, ulusal ve uluslararası çapta yayınlara imza atmıştır. Ayrıca çocuk ve ergenlerle psikodinamik yönelimli psikoterapi çalışmalarına devam etmektedir.
Fatma Arıcı-Şahin
Gülden Sayılan
İdil Işık
Nurseli Yeşim Sünbüloğlu
Oğuz Can Ok
Özlem Bugur Özdemir
Rüştü Emre Aksoy
Şafak Ebru Toksoy
Selin Akyüz
Sibel Halfon
Psikoloji lisans ve klinik psikoloji yüksek lisans eğitimlerini Boğaziçi Üniversitesi’nde, klinik psikoloji doktorasını ise City University of New York’ta (CUNY) tamamlamıştır. 2014’ten beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi direktörü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoterapi Araştırma Laboratuvarı eşdirektörüdür. Society of Psychotherapy Research (SPR) Çocuk-Ergen ve Aile Araştırmaları altdal yönetim kurulu direktörüdür. Çocuk-ergen psikodinamik psikoterapisinin sağaltıcı unsurları, psikoterapide zihinselleştirme, psikodinamik teknik, terapötik ittifak ve duygu düzenleme gibi konularda uluslararası çalışmaları ve birçok yayını vardır. Ayrıca çocuk, ergen ve yetişkinlere yönelik psikodinamik yönelimli psikoterapi çalışmalarını sürdürmektedir.