The Silahtarağa Power Plant was the Ottoman Empire’s first urban-scale electrical power plant. Built at the mouth of the Kağıthane and Alibeyköy rivers at the tail-end of the Golden Horn, the power plant was Istanbul’s sole electricity provider from 1914 to 1952. Silahtarağa’s generating capacity reached a peak of 120,000 kilowatts in 1956, after which it gradually declined until the plant was decommissioned on 18 March 1983. The Silahtarağa Power Plant sprawled over a 118,000 m² site comprising engine rooms with turbine generators, boiler rooms, management buildings, workers’ quarters and vast coal yards. It stands today as one of Turkey’s top industrial heritage sites._x000D_

Converting the Silahtarağa Power Plant into santralistanbul was a process that involved retaining as many of the original elements as possible. Work began in May 2004 and was completed in September 2007.

santralistanbul offers local and overseas visitors a diversity of attractions to discover all at once. Exhibitions, arts and cultural events and activities, training and educational programmes, concerts, meetings and conferences are all housed under the santralistanbul roof, but in a diversity of spaces designed specifically to reflect their range and purpose.

http://www.santralistanbul.org/pages/index/explore/en/

_

Asu Aksoy

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ingiltere’de doktorasını tamamlayan Aksoy, İngiliz araştırma fonları desteği ile Goldsmiths Koleji, Sussex Üniversitesi gibi üniversitelerde kültürel kimlik, medya ve kültür endüstrileri, göç ve medya kullanımı gibi konularda araştırma çalışması yürütmüş ve ders vermiştir. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Asu Aksoy, Bilgi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi’nin müdürüdür. İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlanması sürecinde aktif yer alan Aksoy, santralistanbul’un kuruluş çalışmalarında yer almıştır. Kültürel kimlik ve göç, kentleşme ve kültür politikaları, İstanbul ve küreselleşme, gibi konularda birçok yayını bulunan Aksoy, İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi kapsamında, İstanbul 2010 Kültür Ekonomisi Envanteri çalışmasını Zeynep Enlil ile birlikte yürütmüştür.