Almanya’da “Hayali Türkiye”nin Müziği
Kendisi de bir etno-müzikolog olan Martin Greve, altı yılı aşkın bir süre içinde çok boyutlu araştırmalar yaparak yazdığı eserinde, Almanya’da yaşayan Türkiye’li göçmenlerin yaratmış olduğu müzik yaşamını tüm boyutlarıyla ele alıyor. Kendi tanımlamasıyla “Hayali Türkiye”de müzik yaşamının oluşumunu, Alman şehirlerindeki “Türk müzik yaşamı”nı, müzisyenleri, müzik eserlerini, buralardaki “müzik alemi”nin yarattığı ticari olanakları vb. inceliyor. Kitapla beraber temin edilen CD’de eserde söz edilen şarkılardan 80 dakikalık bir seçki yer alıyor._x000D_
Greve’nin araştırmalarıyla belgelediği kitap, kullandığı sayısız ve çok kapsayıcı malzeme yardımıyla siyasetin, ekonominin ve göç psikolojisinin birbiri ile bağlantılarını inceleyen, çok karışık bir yumağı açan, adeta ansiklopedik bir çalışma.
Martin Greve
Martin Greve müzik bilimcisi ve çalışmalarının odağı Türkiye’nin müziği olan bir müzik etnoloğudur. Doktora çalışmasında 20. yüzyılda Türk sanat müziği tarihini inceledi. 2003 yılında Almanya’da Türkiye müziğiyle ilgili bir araştırma ile doçent oldu. Almanya ve İsviçre’de TU Berlin, FU Berlin, Universität der Künste Berlin, Universität Basel, Universität Heidelberg, Musikhochschule Stuttgart ve Musikhochschule Köln gibi üniversite ve müzik yüksek okullarında müzik etnolojisi, Türk müziği ve kültürlerarası beceriler konularında ders verdi. Berlin Entegrasyon ve Yabancılar Görevlisi (Berliner Ausländer- bzw. Integrationsbeauftragte) için Berlin’de Türklerin ve Korelilerin yaşamı ile ilgili broşürler yazdı. 2005-2011 yılları arasında Rotterdam World Music Academy’nin (Codarts Rotterdam’a bağlı) Türk müziği programının yöneticiliğini yaptı. 2007-2011 yıllarında Berliner Philharmonie’nin “Alla Turca” konser programının danışmanlığını yürüttü. Essen 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında “Night Prayer” başlıklı dinler arası konser programının sanat yönetmeliğini üstlendi. Martin Greve, Mayıs 2011’den bu yana Orient-Institut Istanbul’da araştırmacı olarak çalışıyor ve müzik bilimleri konulu araştırma alanının sorumlusu.