Bir Zihin Yaratmak: İnsan Düşüncesinin Esrarı
Amerikalı mucit ve fütürist Ray Kurzweil yapay-zekâ araştırmalarının temeline, geçmişine ve geleceğine ışık tutmaya çalıştığı bu çalışmasında, tersine mühendislik yöntemleri kullanarak insan beynini inceliyor, daha akıllı makineler üretmek için tam olarak nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyor. Neokorteks ve onun insan zekâsında üstlendiği rolü ele alan yazar “zihin şekil tanıma teorisi” olarak adlandırdığı bir tez de ortaya koyarak, “Problem çözerken neokorteks nasıl bilinç kazanıyor?”, “Özgür irade var mı?”, “Beynimizin hangi özellikleri kişiliğimizi oluşturuyor?” gibi temel sorulara yanıt arıyor. Yapay bir neokorteksin nasıl modellenebileceğinden, nöronların bilgiyi tanıma sırasındaki çalışma esaslarının bilgisayar tarafından modellenmesine pek çok konuda tahminlerde bulunan Kurzweil, bugün için şaşırtıcı görünse de gelecekteki günlük yaşamımıza dair bilim kurgu filmlerini aratmayacak portreler çiziyor.
Giriş
BİRİNCİ BÖLÜM Dünyadaki Düşünme Deneyleri
Bir Jeoloji Metaforu
Işık Huzmesi Üzerine Seyahat
Birleştirilmiş Neokorteks Modeli
İKİNCİ BÖLÜM Düşünme Üzerine Düşünme Deneyleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Bir Neokorteks Modeli: Zihnin Şekil Tanıma Teorisi
Şekil Hiyerarşisi
Bir Şeklin Yapısı
Neokortikal Şekil Tanıyıcılara Akan Verinin Doğası
Otobirleşme ve Değişmezlik
Öğrenme
Düşüncenin Dili
Rüyaların Dili
Modelin Kökleri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Biyolojik Neokorteks
BEŞİNCİ BÖLÜM Eski Beyin
Duyu Yolları
Talamus
Hipokampus
Beyincik
Zevk ve Korku
ALTINCI BÖLÜM Üstün Yetenekler
Yetenek
Yaratıcılık
Sevgi
YEDİNCİ BÖLÜM Biyolojiden Esinlenen Dijital Neokorteks
Beyin Simülasyonları
Sinir Ağları
Seyrek Kodlama: Vektör Nicemleme
Gizli Markov Modelleriyle Zihninizi Okumak
Evrimsel (Genetik) Algoritmalar
LISP
Hiyerarşik Hafıza Sistemleri
Yapay Zekânın Hareketli Sınırı: Yeterlilik Hiyerarşisini Tırmanmak Akıl Yaratmak İçin Bir Strateji
SEKİZİNCİ BÖLÜM Bir Bilgisayar Olarak Zihin
DOKUZUNCU BÖLÜM Zihin Üzerine Düşünme Deneyleri
İnancınız Olmalı
Neyin Bilincindeyiz?
Doğu Doğudur ve Batı Batıdır
Özgür İrade
Kimlik
ONUNCU BÖLÜM İvmelenen Geri Dönüşler Kuralının Beyne Uygulanması
ON BİRİNCİ BÖLÜM İtirazlar
Sonsöz
Notlar
Dizin
Ray Kurzweil, herhangi bir tarzda basılmış metinleri okuyabilen, konuşma ve müzik üretebilen ve konuşmayı anlayabilen yapay zekâ sistemlerine önderlik etmiştir. Bu sistemler, insanları satrançta ve Jeopardy! oyununda yenen, otomobil kullanabilen akıllı bilgisayarların öğrenme devriminin önünü çeken sistemlerdi. Kurzweil’ın bu eseri, bu gelişmelerin özellikle bu zekâ teknolojilerinin devrimine fırsat veren öğrenmenin, açık ve merak uyandıran bir özetidir. Ayrıca bugün bilim ve teknolojideki en büyük problem olduğuna inandığım şeye dair önemli görüşler sunuyor ki bu da beynin nasıl çalıştığı ve zekâyı nasıl ürettiği sorusudur.
Tomaso Poggio, MIT Beyin ve Bilişsel Bilimler Bölümü Başkanı
Tanınmış yapay zekâ önderlerinden Ray Kurzweil hem biyolojik hem de biyolojik olmayan zekânın gerçek doğasını açıklamak için yeni bir kitap ortaya koymuştur. Bu eser, insan beynini bir sandalyeden mizah duygusuna kadar geniş bir aralıkta olan hiyerarşik kavramları anlayabilen bir makine olarak tasvir ediyor. Sezgileri hem beyinde hem de yapay zekâda öğrenmenin önemini vurguluyor. Kurzweil, insanlığın büyük zorluklarını çözmek için gerekli olacak olan süper insan zekâsına ulaşmak için güvenilir bir yol haritası çiziyor.
Ray Reddy, Carnegie Mellon Üniversitesi Robotik Enstitüsü’nün kurucusu; Turing Ödülü sahibi
2029'un, yapay-zekânın Turing testini geçeceği ve insan zekâsına ulaşacağı yıl olduğunu düşünüyorum. 2045’i ise, etkileyici zekâmızı yarattığımız zekâ ile birleştirip bir milyar kat arttıracağımız ‘Tekilliğin’ yılı olarak görüyorum.
Ray Kurzweil, 5 Ekim 2017, futurism
https://futurism.com/kurzweil-claims-that-the-singularity-will-happen-by-2045/
Haberin Türkçe özeti için bkz.:
https://www.fizikist.com/ray-kurzweil-teknolojik-tekillik-2045-yilinda-gerceklesecek/
Ray Kurzweil'in 2045 için öngördüğü Tekillik (Singularity) hakkında bilgi edinmek için bkz.:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=1uIzS1uCOcE
Konuyla ilgili kısa bir Türkçe değerlendirme için bkz.:
https://www.cerebro.tech/singularity-evrimin-bir-sonraki-halkasi-14948
_Ray Kurzweil
Ray Kurzweil, 12 Şubat 1948 tarihinde dünyaya gelmiştir. Yazar, girişimci, fütürist ve günümüzün öncü mucitlerinden biri olan Ray Kurzweil, Wall Street Journal tarafından “durdurulamayan deha”, Forbes tarafından ise “kusursuz fikir makinesi” olarak betimlenmiştir. Inc. Magazine, kendisini ABD girişimcileri arasında 8. sıraya koyarak “Thomas Edison’un haklı varisi” olarak tanıtmıştır. PBS ise kendisini Amerika’nın son iki yüzyılın 16 devrimcisinden biri olarak tanımlamıştır.
Optik karakter tanıma, metinden konuşma sentezi, konuşma tanıma teknolojisi ve elektronik klavyeli enstrümanlar üzerine buluşları olan Kurzweil, dünyanın en büyük icat ödülü olan MIT-Lemelson ödülünü kazanmıştır. 1999 senesinde ülkenin en prestijli teknoloji ödülü olan Ulusal Teknoloji Madalyası’nı bir Beyaz Saray seremonisinde Başkan Clinton’dan almıştır. 2002 senesinde ise ABD Patent Ofisi tarafından kurulan Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne dahil olmuştur. Ray Kurzweil’in The Age of Intelligent Machines (The MIT Press, 1992), The Age of Spiritual Machines (Penguin Books, 2000), The Singularity is Near (Penguin Books, 2006), Fantastic Voyage: Live Long Enough to Live (Plume, 2005), Forever Transcend: Nine Steps to Living Well Forever (Rodale Books, 2010) adlı kitapları bulunmaktadır.